Navigation – Plan du site

AccueilNuméros118Laboratoire mémorielHerinneringslabo België-Belgique

Laboratoire mémoriel

Herinneringslabo België-Belgique

In het volgende nummer
Laboratoire mémoriel Belgique-België
Memory laboratory Belgium-Belgique
p. 210
Cet article est une traduction de :
Laboratoire mémoriel Belgique-België [fr]

Texte intégral

1In deze rubriek leggen we de focus op herinnering in een Belgische context. Er zullen bijdragen verschijnen van onderzoekers uit België en het buitenland, actief in verschillende disciplines. Verwacht u aan interviews, synthesen van onderzoeksprojecten, boekrecensies, aankondigingen van theatervoorstellingen en tentoonstellingen, dialogen en debatten. Het is de bedoeling om de actualiteit van nabij te volgen, met name de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, aangezien die oorlog een opmerkelijke impact heeft gehad op de nationale en regionale identiteiten in België.

2Vijf onderzoekers, zowel Nederlands- als Franstalig, zullen de inhoud van deze rubriek verzorgen. Hoewel ze onderzoek voeren in verschillende domeinen van de sociale en menswetenschappen, werken ze sinds een aantal jaren nauw samen rond collectieve herinnering en Belgische identiteiten.

Monument voor de Belgische infanterie, 1935.

Monument voor de Belgische infanterie, 1935.

© Philippe Mesnard.

3De veelvormige verbeelding van het verleden staat centraal in het onderzoek van Marnix Beyen, dat zich richt op de negentiende- en twintigste-eeuwse geschiedenis van België en Nederland. Daarbij besteedt hij vooral aandacht aan de constructie van politieke identiteiten via gedeelde master narratives over het verleden en via commemoratieve praktijken en objecten (historische romans, herdenkingen, straatnamen...) waarin die verhalen vorm krijgen.

4Elke Brems is coördinator van het Centre for Reception Studies van de KULeuven Campus Brussel. Ze doet onderzoek op het snijvlak van literatuur- en vertaalwetenschap. Meer bepaald bestudeert ze aspecten van culturele transfer: het circuleren van literatuur en cultuur via receptie, vertaling, adaptatie. Meestal staat de Nederlandse literatuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw en haar relatie tot andere literaturen daarbij centraal.

5Olivier Luminet is professor psychologie (UCL en ULB) en onderzoeker bij het FRS-FNRS. Hij bestudeert de verbanden tussen emotie, identiteit en individuele of collectieve herinnering. Recent spitste zijn onderzoek zich toe op de Belgische geschiedenis: de Leuvense kwestie, maar ook de intergenerationele herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Zo redigeerde hij de bundel België-Belgique. Eén staat, twee collectieve geheugens? (2012), die verscheen in een Franstalige en een Nederlandstalige versie.

6Laurence van Ypersele is professor aan de UCL, waar ze hedendaagse geschiedenis doceert. Ze is auteur en medeauteur van een reeks werken over de Eerste Wereldoorlog. We onthouden De la guerre de l’ombre aux ombres de la guerre [Een oorlog in de schaduw, de schaduw van de oorlog] (Labor, 2004), Le roi Albert, histoire d’un mythe [Koning Albert, geschiedenis van een mythe] (Labor, 2006), La Patrie crie vengeance [Het vaderland schreeuwt om wraak] (Le Cri, 2008), Je serai fusillé demain [Morgen word ik gefusilleerd] (Racine, 2011) en Bruxelles, la mémoire et la guerre [Brussel, oorlog en herinnering] (La Renaissance du Livre, 2014).

7Geneviève Warland (UCL) is historica en filosofe, gespecialiseerd in geschiedschrijving en theorie van de geschiedenis over de negentiende en twintigste eeuw. Ze voert onderzoek naar de manieren waarop de geschiedenis in de publieke ruimte wordt gebruikt om nationale identiteiten te creëren (in Duitsland, België, Frankrijk en Nederland). Daarnaast brengt ze de netwerken van historici over de grenzen heen in kaart. Momenteel gaat haar aandacht uit naar de Eerste Wereldoorlog, en meer bepaald naar de rol van de historicus-getuige.

Haut de page

Table des illustrations

Titre Monument voor de Belgische infanterie, 1935.
Crédits © Philippe Mesnard.
URL http://journals.openedition.org/temoigner/docannexe/image/1143/img-1.jpg
Fichier image/jpeg, 109k
Haut de page

Pour citer cet article

Référence papier

« Herinneringslabo België-Belgique »Témoigner. Entre histoire et mémoire, 118 | 2014, 210.

Référence électronique

« Herinneringslabo België-Belgique »Témoigner. Entre histoire et mémoire [En ligne], 118 | 2014, mis en ligne le 01 octobre 2015, consulté le 16 avril 2024. URL : http://journals.openedition.org/temoigner/1143 ; DOI : https://doi.org/10.4000/temoigner.1143

Haut de page

Droits d’auteur

Le texte et les autres éléments (illustrations, fichiers annexes importés), sont « Tous droits réservés », sauf mention contraire.

Haut de page
Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search