Navigation – Plan du site

AccueilDocumentsCommuniqués de presse2010Wie is gebaat bij de beleidsmaatr...

2010
34

Wie is gebaat bij de beleidsmaatregelen 
die de aankoop van de gezinswoning in Brussel ondersteunen?

Notes de la rédaction

Dit is het persbericht over het artikel van Alice Romainville, gepubliceerd op 25 januari 2010. Lees het artikle.

Zoals welbekend is huisvesting op vele vlakken een groot probleem in Brussel.  We denken dan natuurlijk aan de stijging van de huur- en woningprijzen en aan de problemen die de Brusselaars daardoor ondervinden bij het vinden van een woning.  Het aandeel van het budget dat ze aan het wonen besteden, is immers constant gestegen in de laatste twintig jaar. Vervolgens is het huisvestingsvraagstuk onlosmakelijk verbonden met reflecties over de herwaardering van de achtergestelde Brusselse wijken.  Als men de zaken op hun beloop laat, dan moeten die wijken het grootste deel van de verwachte bevolkingsaangroei opvangen en dreigen ze een concentratiegebied van armoede te worden.  Ten slotte hangt het huisvestingsvraagstuk samen met het beleid ter bevordering van de residentiële aantrekkelijkheid van een stad die om onder meer fiscale en budgettaire redenen de middenklasse wenst aan te trekken of de uittocht van haar middenklasse wenst tegen te houden.

De Brusselse regering heeft van het huisvestingsvraagstuk een prioriteit gemaakt.  Het woonbeleid is vandaag dan ook goed voor bijna 6% van de totale uitgaven van het Gewest.  Sinds de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 1989 gaat ongeveer 40% van dat budget naar het onderhoud en het verhuren van 38.000 sociale woningen.  Dat aantal is vandaag veel te klein geworden (met ongeveer 33.000 gezinnen op de wachtlijsten).  De rest van het budget gaat hoofdzakelijk naar het beleid ter ondersteuning van de aankoop van de gezinswoning en naar stadsvernieuwing.

In de 34e aflevering van Brussels Studies buigt Alice Romainville, geografe aan de ULB (IGEAT), zich over de beleidsmaatregelen die het Brussels Gewest heeft getroffen om de aankoop van de gezinswoning te steunen.  Het Gewest tracht aldus privé-investeringen te kanaliseren naar bepaalde volkswijken waar het opnieuw particuliere projectontwikkelaars aan de slag wil zien en waarnaar het bevolkingsgroepen met een hoger inkomen wenst aan te trekken.Uit de analyse blijkt dat die beleidsmaatregelen berusten op vage doelstellingen en daardoor niet duidelijk genoeg zijn.  De doelstellingen inzake residentiële aantrekkelijkheid en sociale gemengdheid worden bijgevolg verschillend geïnterpreteerd.  Dat leidt tot verschillen in de beleidsmaatregelen die zich nu eens richten tot gezinnen met een middelgroot inkomen en dan weer tot gezinnen met een bescheiden inkomen. Dat halfslachtig beleid leidt tot een geografische dualisering van de effecten van die maatregelen.  De instrumenten die bestemd zijn voor de « middeninkomens », worden hoofdzakelijk gebruikt in de centrumwijken, vooral langs het kanaal, terwijl de maatregelen voor de armste gezinnen veeleer migraties vanuit de centrumwijken naar het westen van het Gewest teweegbrengen.

Het succes van de maatregelen om de aankoop van de gezinswoning te ondersteunen is evenwel vrij beperkt: ze hebben de situatie verbeterd van de gezinnen die er gebruik van gemaakt hebben, maar ze blijven onderbenut.  Toch brengen ze migraties van bevolkingsgroepen teweeg, die aanzienlijke maatschappelijke gevolgen kunnen hebben, onder meer doordat ze gentrificatie en huurprijsstijgingen die in sommige doelwijken al aan de gang waren, in de hand werken.  Achter het discours over sociale gemengdheid zou een streven naar gentrificatie schuilgaan.  Hoe kan men bij gebrek aan regulering van de privéhuurprijzen beweren dat men tracht te voorkomen dat de armste gezinnen worden uitgesloten?  Het lijkt bijgevolg dringend om de doelstellingen van het gewestelijk huisvestingsbeleid te verduidelijken.

Om dit artikel te citeren
Romainville, Alice, “Wie is gebaat bij de beleidsmaatregelen die de aankoop van de gezinswoning in Brussel ondersteunen?”, Brussels Studies [Online], Algemene collectie, nr. 34, 25 januari 2010. URL : https://journals.openedition.org/brussels/741
Contact
Benjamin Wayens, redactiesecretaris: bwayens[at]brusselsstudies.be

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search