Navigation – Plan du site

AccueilDocumentsCommuniqués de presse2010Kuregem: van afbraak naar herwaar...

2010
43

Kuregem: van afbraak naar herwaardering

Notes de la rédaction

Dit is het persbericht over het artikel van Muriel Sacco, gepubliceerd op 25 oktober 2010. Lees het artikle.

Kuregem staat jammer genoeg om de verkeerde redenen symbool voor de Brusselse wijken.

De wijk wordt immers sterk gestigmatiseerd als een onveilige plaats met een lage levenskwaliteit.  Kuregem is wat men schroomvallig een ‘gevoelige wijk’ noemt.

In nummer 43 van Brussels Studies analyseert Muriel Sacco de rol van het lokale overheidsbeleid bij de totstandkoming van zo’n wijk.  Wat is het verleden van Kuregem?  Wat hebben de gemeentelijke overheden voor de wijk gedaan?  Hoe is het mogelijk dat de situatie niet veranderd is, ondanks de 6 wijkcontracten die er vanaf 1997 werden uitgevoerd?

Kuregem is door het kanaal afgesneden van de rest van de stad en is één van de transitwijken waar migranten die pas in Brussel aankomen, zich tijdelijk vestigen.  De desindustrialisatie heeft er hard toegeslagen.  Kuregem werd beschouwd als een bron van problemen en zijn inwoners werden bestempeld als een gevaarlijke bevolkingsgroep.  De wijk werd dan ook bewust verwaarloosd door de gemeentelijke overheden.  Tot het midden van de jaren 1990 waren de twee grootste politieke partijen van Anderlecht het erover eens om er zo weinig mogelijk in te grijpen.

Kuregem werd dus aan zijn lot overgelaten.  Er werden zelfs plannen gesmeed om een deel van de wijk te slopen en er een stadssnelweg naar het industriepark aan te leggen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de uitvoering van de wijkcontracten werd belemmerd door grote inertie.  Geleidelijk kwam er evenwel een nieuwe politieke en administratieve cultuur in Anderlecht tot stand.  Nieuw politiek personeel, stemrecht voor een groot deel van de wijkbewoners en een administratie die steeds meer ervaring opdeed, zijn allemaal factoren die een wijziging van het overheidsbeleid in Kuregem mogelijk gemaakt hebben.

Kuregem verdient wellicht een andere benadering dan tot nu toe het geval was.  De gemeentelijke overheden hebben de keuze tussen stigmatisering en afwijzing enerzijds en openheid voor de problemen van de bewoners en krachtdadig optreden anderzijds.  Hun keuze blijft evenwel niet zonder gevolgen.

In het algemeen wijzigt dit artikel onze opvattingen over de “gevoelige wijken”.

Om dit artikel te citeren
Sacco, Muriel, “Kuregem: van afbraak naar herwaardering”, Brussels Studies [Online], Algemene collectie, nr. 43, 25 oktober 2010. URL: https://journals.openedition.org/brussels/812
Contact
Benjamin Wayens, redactiesecretaris: bwayens[at]brusselsstudies.be

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search