Navigation – Plan du site

AccueilDocumentsCommuniqués de presse2016Huisvesting in Brussel: diagnose ...

2016
99

Huisvesting in Brussel: diagnose en uitdagingen

Notes de la rédaction

Dit is het persbericht over het artikel van Christian Dessouroux, Rachida Bensliman, Nicolas Bernard, Sarah De Laet, François Demonty, Pierre Marissal en Johan Surkyn, gepubliceerd op JJ mois AAAA. Lees het artikle.

Huisvesting is van groot belang in eenieders leven. Het gaat om de plaats waar men woont en het gezinsleven verankerd is. Om een privéruimte waar sociale en affectieve waarden worden beleefd, als het ware een conditio sine qua non voor administratieve registratie en dus voor burgerparticipatie. Tegelijkertijd is de woning ook een economisch goed dat gekocht, verhuurd en uitgewisseld wordt op een markt waar de wet van vraag en aanbod speelt. In die samenloop van gebruikswijzen en belangen, die niet noodzakelijk makkelijk verzoenbaar zijn, zit de hele uitdaging van de betaalbaarheid van de woningen en de afstemming ervan op de behoeften.

 

De Brusselse woonmarkt is al een twintigtal jaar onderhevig aan spanningen die gepaard gaan met zijn demografische vitaliteit. Het aantal mensen die in slechte huisvestingsomstandigheden leven, is er groot. Het aantal gebouwde of gerenoveerde woningen is een krachtige vector om de stad zowel op stedenbouwkundig als op sociaal vlak te transformeren. De belangen en actiewijzen van de verschillende vastgoedactoren (projectontwikkelaars, eigenaars, huurders en overheden) komen tot uiting in de vastgoedverrichtingen. Van de overheden heeft het Gewest vandaag de meeste zeggenschap, aangezien het merendeel van de bevoegdheden inzake huisvesting geregionaliseerd is.

 

Om een stand van zaken op te maken over de huisvestingsproblematiek, een strategische kwestie voor Brussel, heeft het Brussels Studies Institute een multidisciplinair team bijeengebracht onder leiding van Christian Dessouroux, geograaf aan de Université libre de Bruxelles. Het bestaat uit Nederlandstalige en Franstalige onderzoekers. Hun synthesenota licht de verschillende aspecten van de huisvestingsproblematiek in Brussel toe vanuit verschillende invalshoeken (demografisch, juridisch, politiek en sociologisch). De nota bevat geen exhaustieve stand van zaken, maar biedt een overzicht van de huidige kennis en actuele uitdagingen. De nota kaart de verschillende dimensies van de huisvestingsproblematiek aan, verduidelijkt en contextualiseert de controverses en debatten over dat vraagstuk en stipt de grootste uitdagingen voor de toekomst aan.

Er worden verschillende vaststellingen gedaan. De eerste vaststelling is het probleem om de vraag nauwkeurig in kaart te brengen. Als (inter)nationale aantrekkingspool trekt Brussel een talrijke en gevarieerde bevolking aan, waarvan de overgrote meerderheid ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand (de zogenaamde “wettelijke” bevolking). Een ander niet te verwaarlozen deel van de bevolking is niet geregistreerd in die statistische bron. Dat leidt tot een onderschatting van het feitelijke aantal inwoners, van wie de reële vraag naar woningen in Brussel uitgaat.

De tweede vaststelling is de sterke sociale hiërarchisering van de huisvestingsmarkt. Naast degenen die een woning kunnen vinden die aan hun behoeften beantwoordt, zijn er steeds meer gezinnen die niet beschikken over de nodige financiële middelen om verrichtingen te doen op de vastgoedmarkt. Gelet op het aanhoudende tekort aan sociale woningen en de zwakke regulering van het privésegment, is de Brusselse huisvestingsmarkt vandaag onvoldoende beschermd tegen een verscherping van de ongelijkheden bij de toegang tot een degelijke woning.

Toegevingen op het gebied van comfort, grootte of ligging komen bijgevolg steeds vaker voor. Dat heeft niet alleen geleid tot meer overbewoning, maar ook een reeks alternatieve of gedwongen vormen van samenwonen, zoals samenhuren, gegroepeerd wonen, wonen bij een derde ofkraakwoningen, doen toenemen. Dat fenomeen doet zich in verschillende mate in het hele Gewest voor, maar de problemen zijn vooral geconcentreerd in de “arme halve maan” en, weliswaar in mindere mate, in het westen van het Gewest. Voor sommigen is Brussel verlaten het enige alternatief om te ontsnappen aan de hoge prijzen en de slechte huisvestingsomstandigheden.

De ongelijkheden bij de toegang tot een woning worden vandaag besproken in het openbaar debat en staan regelmatig op de politieke agenda, maar de privéactoren blijven een primordiale rol in de woningproductie spelen. De overheid komt nog te aarzelend tegemoet aan de vraag van de nietsolvabelen en innoveert niet genoeg om te voorzien in de dringende behoeften aan betaalbare woningen. De keuze tussen sociale huisvesting en steun voor de ontwikkeling van huisvesting voor de middeninkomens of de verwerving van eigendom komt eveneens uitdrukkelijk aan bod.

Maatregelen zoals specifieke overheidsinvesteringen, de invoering van systemen om de markt te reguleren, de samenwerking tussen de actoren of de bestemming van de gronden zorgen voor complexe en interafhankelijke stedenbouwkundige, sociaaleconomische en bestuurlijke uitdagingen. Die uitdagingen zijn vandaag weliswaar scherper gesteld, maar nu moeten er snel oplossingen komen.

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search