Brussel hoofdstad van Europa:
een ecologisch verantwoorde keuze?
Notes de la rédaction
Dit is het persbericht over het artikel van Philippe Van Parijs en Jonathan Van Parys, gepubliceerd op 17 mei 2010. Lees het artikle.
Een hoofdstad is een stad die dient als ontmoetingsplaats voor de inwoners van het hele grondgebied waarvan ze de hoofdstad is. Wat van een stad een goede hoofdstad maakt, hangt af van een veelheid van factoren. Naarmate men meer belang hecht aan ecologische overwegingen, hoe belangrijker evenwel de min of meer centrale ligging van die stad op het grondgebied wordt.
Philippe Van Parijs & Jonathan Van Parys trachten in de 38e editie van Brussels Studies vast te stellen welke Europese stad het best aan het ecologische criterium beantwoordt en in het bijzonder of de keuze van Brussel als hoofdstad van de Europese Unie verantwoord blijft als dat criterium aan belang blijft winnen en als de uitbreiding naar het oosten wordt voortgezet.
Het sleutelbegrip in hun analyse is dat van zwaartepunt van de Unie. Op basis van welke criteria wordt dat begrip gedefinieerd? Er worden verschillende zwaartepunten overwogen: het diplomatiek zwaartepunt wordt gedefinieerd als de hoofdstad waarvan de som van de afstanden tot de andere hoofdsteden van de lidstaten het kleinst is. Het demografisch zwaartepunt wordt omschreven als de stad waarvan de som van de afstanden tot de centra van de lidstaten, gewogen op basis van hun bevolking, het kleinst is. Het grootstedelijk zwaartepunt is de stad waarvan de som van de afstanden tot de grote steden van de Europese Unie, gewogen op basis van hun bevolking, het kleinst is. Het zwaartepunt van de maatschappelijke betrokkenheid is de stad waarvan de som van de afstanden tot de steden van de Unie, gewogen op basis van het aantal aldaar gevestigde internationale gouvernementele of nietgouvernementele organisaties, het kleinst is. Met behulp van gegevensbanken en berekeningsmethoden die kort geleden beschikbaar werden, rangschikken de auteurs de hoofdsteden van de EU-lidstaten en hun andere grote steden op basis van die criteria.
In het Europa van de 27 bekleedt Praag de eerste plaats als « diplomatiek zwaartepunt», Frankfurt als « demografisch zwaartepunt », Luxemburg als « grootstedelijk zwaartepunt » en Brussel als « zwaartepunt van de maatschappelijke betrokkenheid». In het scenario van een maximale uitbreiding naar het oosten, wordt dat viertal respectievelijk vervangen door Wenen, München, Straatsburg en Brussel. Het vierde criterium, dat het gunstigst is voor Brussel, is historisch gezien ook het meest onzeker en op het eerste gezicht het minst stabiel.
Het essai wordt afgesloten met een reflectie over de mechanismen die het onwaarschijnlijk maken dat Brussel, dat mettertijd naar het « zwaartepunt van de maatschappelijke betrokkenheid» is geëvolueerd, die status verliest. Aan verhuizen zou immers ook een ecologisch kostenplaatje hangen.
Om dit artikel te citeren
Van Parijs, Philippe enVan Parys ,Jonathan, “Brussel hoofdstad van Europa:
een ecologisch verantwoorde keuze?”, Brussels Studies [Online], Algemene collectie, nr. 38, 17 mei 2010 URL: https://journals.openedition.org/brussels/766
Contact
Benjamin Wayens, redactiesecretaris: bwayens[at]brusselsstudies.be