Verschuivingen in het stemgedrag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tussen de regionale verkiezingen van juni 2009 en de federale stembusgang van 13 juni 2010
Notes de la rédaction
Dit is het persbericht over het artikel van Pascal Delwit, Marjorie Gassner, Jean-Benoit Pilet en Emilie Van Haute, gepubliceerd 27 september 2010. Lees het artikle.
De federale verkiezingen van 13 juni jongstleden hebben het nationale politieke landschap door elkaar geschud. Op Brusselse schaal zijn de veranderingen minder diepgaand, maar ze zijn daarom niet minder belangrijk.
Om deze veranderingen in rekening te brengen, hebben Pascal Delwit, Marjorie Gassner, Jean-Benoit Pilet en Emilie Van Haute (ULB – CEVIPOL) een ‘exit poll’, een peiling bij het verlaten van de stembureaus, georganiseerd. De vragen gingen zowel over de stem die uitgebracht werd op de 13de als over de stem tijdens de regionale stembusgang van juni 2009. In de 41ste editie van Brussels Studies analyseren deze onderzoekers de transfers van stemmen tussen partijen.
We leren uit deze analyse dat alle partijen kiezers hebben verloren aan anderen, zelfs de partijen die de verkiezingen gewonnen hebben. De transfers vinden dus niet simpelweg plaats tussen verliezers en winnaars, maar zijn veel complexer en deel van een groot spel van uitwisseling van kiezers.
Een tweede les die we uit de studie kunnen trekken is dat bepaalde partijen een ontrouw electoraat hebben. Ecolo en cdH zien zo bijna de helft van hun kiezers van 2009 verdwijnen naar andere partijen. CD&V verliest nog meer dan de helft, maar haalt er bijna evenveel binnen die eerder op andere politieke formaties gestemd hadden. Stabiliteit van de resultaten toont dus geenszins stabiliteit van het electoraat aan.
Aan de andere kant neigen de kiezers, als ze verschuiven, dit te doen op coherente wijze wat de politieke kloven betreft. Vlaams links, in tegenstelling tot de partijen van centrum-rechts of extreem rechts, verliest bijvoorbeeld zeer weinig kiezers aan de grote overwinnaar N-VA.
Tenslotte blijkt dat de electoraten geen monolithische gehelen zijn. Ze bestaan uit verschillende segmenten die op verschillende manieren reageren en vatbaar zijn om aangetrokken te worden door uiteenlopende discours. Ecolo verliest bijvoorbeeld een deel van haar electoraat aan de linkse partijen – PS of PTB+/PVDA+ - en een ander deel aan de rechtse formaties – MR of PP.
Deze publicatie toont het complexe beeld van het Brusselse politieke spel en nodigt uit een nieuwe blik te werpen op de verschuivingen van stemgedrag die zich bij verkiezingen voordoen.
Om dit artikel te citeren
Delwit, Pascal, Gassner, Marjorie, Pilet, Jean-Benoit en Van Haute, Emilie“Verschuivingen in het stemgedrag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tussen de regionale verkiezingen van juni 2009 en de federale stembusgang van 13 juni 2010”, Brussels Studies [Online], Algemene collectie, nr. 41, 27 september 2010. URL: https://journals.openedition.org/brussels/792
Contact
Benjamin Wayens, redactiesecretaris: bwayens[at]brusselsstudies.be