Navigation – Plan du site

AccueilDocumentsCommuniqués de presse2023Uithuiszettingen in Brussel: hoev...

2023
176

Uithuiszettingen in Brussel: hoeveel, wie en waar?

Notes de la rédaction

Dit is het persbericht over het artikel van Pernelle Godart, Eva Swyngedouw, Mathieu Van Criekingen en Bas van Heur, gepubliceerd op 13 februari 2023. Lees het artikle.

In een recent onderzoek naar uithuiszettingen in Frankrijk heeft de Fondation Abbé Pierre aangetoond dat één tot drie jaar na een uithuiszetting een derde van de huishoudens nog altijd geen nieuwe woning gevonden heeft en in een onzekere woonvorm verblijft of op straat leeft. Hoewel de huisvestingsproblemen in Brussel alom bekend zijn, is er maar bitter weinig geweten over de mensen die hun woning niet kunnen behouden. Hoeveel uithuiszettingen vinden er jaarlijks plaats in het Brussels Gewest? Zijn die uithuiszettingen geografisch geconcentreerd in de stad? En welke mensen worden uit hun woning gezet? Dankzij meer dan duizend uur van gegevensverzameling in de archieven van de vredegerechten zijn de auteurs van nummer 176 van Brussels Studies er voor het eerst in geslaagd om een exhaustieve inventaris op te maken van de vonnissen tot uithuiszetting die in een volledig jaar (2018) zijn uitgesproken. Deze onderzoekers van de Université libre de Bruxelles (Pernelle Godart en Mathieu Van Criekingen, IGEAT) en de Vrije Universiteit Brussel (Eva Swyngedouw en Bas van Heur, Cosmopolis Centre for Urban Research) presenteren in hun artikel de belangrijkste resultaten van het onderzoeksproject dat ze hebben uitgevoerd.

In 2018 ontvingen 3908 huurhuishoudens in Brussel een vonnis tot uithuiszetting, goed voor 13 op de 1000 huurhuishoudens. Dit percentage komt overeen met gemiddeld 11 uitgesproken uithuiszettingen per dag van dat jaar. En dan gaat het slechts om een deel van de uithuiszettingen. Daarbij komen namelijk nog de administratieve uithuiszettingen (waarover we geen officiële inventarisering hebben) en de illegale uithuiszettingen, die per definitie moeilijk te kwantificeren zijn. De grote meerderheid van de geïnventariseerde gerechtelijke uithuiszettingen hebben betrekking op huurwoningen op de privémarkt (81 %) en worden gemotiveerd door een huurachterstand (86 %) voor een mediaan bedrag van € 2 900. De meeste huurders moeten de woning verlaten onder druk van een gerechtelijke uitspraak tot uithuiszetting. In 15 % van de gevallen is bij de uithuiszetting echter de hulp nodig van de politie, een deurwaarder, een slotenmaker, een verhuisfirma... Hoewel er niet veel gekend is over het profiel van deze uitgezette huishoudens, lijkt het zeer waarschijnlijk dat er heel wat kinderen en personen geboren in het buitenland bij betrokken zijn. Bovendien wijst de ruimtelijke verdeling van de uitgezette huishoudens op een toegenomen prevalentie van het probleem in bepaalde volkswijken in het centrum van de stad, maar ook in heel wat overgangswijken in de tweede kroon. In de welgestelde wijken in het zuiden en het oosten van het Brussels Gewest is de uithuiszettingsgraad het laagst.

Sinds deze inventarisering is de economische situatie van de meest kwetsbaren er nog verder op achteruitgegaan. Bovendien overweegt de Brusselse regering om een wintermoratorium in te voeren op uithuiszettingen. Het komt er dus meer dan ooit op aan om over relevante cijfers te beschikken. Volgens de auteurs is het van cruciaal belang om de situaties van uithuiszettingen beter in kaart te brengen en te kwantificeren. Ze maken de vele spanningen en ongelijkheden op de huisvestingsmarkt immers pijnlijk duidelijk. In Brussel houdt het structurele aspect van de uithuiszettingen niet zozeer verband met onbetaalde huur maar wel met onbetaalbare huur voor een toenemend deel van de bevolking.

Om dit artikel te citeren
Godart, P., Swyngedouw, E., Van Criekingen, M. en van Heur, B., “Uithuiszettingen in Brussel: hoeveel, wie en waar?”,
Brussels Studies [Online], Algemene collectie, nr. 176, 13/02/2023. URL: http://journals.openedition.org/brussels/6519
Contact
Tatiana Debroux, hoofdredacteur:
tdebroux[at]brusselsstudies.be

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search