Navigation – Plan du site

Voorwoord

Albert Mingelgrün
p. 11
Cet article est une traduction de :
Avant-propos [fr]

Texte intégral

1Met de inmiddels 13de uitgave van onze Bijdragen willen wij opnieuw de verscheidenheid en de ontwikkelingen van het Joods bestaan in België in al haar aspecten verkennen.

2Zo komen wij terug op de immigratieproblematiek te Antwerpen eind 19d – begin 20ste eeuw, eveneens als op de specifieke beleving van de Joodse gemeenschap in het licht van het gewapend conflict 1914 – 1918.

3Wat zich 20 jaar later verwezenlijkt en afspeelt, laat ons toe het lot van de uit nazi-Duitsland afkomstige Joodse vluchtelingen te behandelen, de Shoah en… Antwerpen aan de hand van het kenschetsend verhaal van Alter Kleiman.

4Tevens hebben we nadien een overzicht van de verscheidene reacties op het pro-Palestijnse engagement van sommige leden van de Joodse gemeenschap op het moment van de Jom Kippoer-oorlog (1973) en de Israëlisch-Libanese Oorlog (1982).

5In onderhavig nummer komt ook het pluralisme aan bod in een artikel over de Joodse sociabiliteit en muziek in België (1830-1930).

6Tenslotte wens ik de lezer eraan te herinneren dat onlangs met het boek Une éthique de la fraternité : Georges Schnek se raconte… een terecht eerbetoon aan diens persoon verschenen is.

Haut de page

Pour citer cet article

Référence papier

Albert Mingelgrün, « Voorwoord », Les Cahiers de la Mémoire Contemporaine, 13 | 2018, 11.

Référence électronique

Albert Mingelgrün, « Voorwoord », Les Cahiers de la Mémoire Contemporaine [En ligne], 13 | 2018, mis en ligne le 05 novembre 2019, consulté le 17 novembre 2019. URL : http://journals.openedition.org/cmc/280

Haut de page

Auteur

Albert Mingelgrün

Doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, professor emeritus aan de Université libre de Bruxelles (ULB), sectie Romaanse Talen en Literatuur, professor aan het Institut d’Études du Judaïsme en voorzitter van de Stichting voor de eigentijdse Herinnering. Hij voert onderzoek naar de litteratuur over de Shoah.

Articles du même auteur

Haut de page

Droits d’auteur

Les Cahiers de la mémoire contemporaine

Haut de page
  • OpenEdition Journals