Navigation – Plan du site

Voorwoord

Albert Mingelgrün
p. 11
Cet article est une traduction de :
Avant-propos [fr]

Texte intégral

101 septembre 20192014, een buitengewoon jaar van herdenkingen, nodigt uit tot het opnieuw « doorlopen » van een heden honderdjarige Europese tijd-spatie.

2Deze 11de uitgave van de Bijdragen tot de Eigentijdse Herinnering beoogt enige bijzondere kenmerken van dit continuüm, gaande van de Eerste tot de Tweede Wereldoorlog, te evoceren.

3Rabbijn Armand Bloch, een merkwaardig figuur van het Belgische jodendom, en de context 1914-1918 zijn het onderwerp van de twee eerste bijdragen.

4Ondanks de materiële problemen is het interbellum voor de Joden van het Jiddischland voorwaar een gouden tijdperk.

5Overigens ontstaat en ontwikkelt zich in deze tussentijdse periode, van 1924 tot 1946, een Antwerpse afdeling van een belangrijke Zionistische jeugdbeweging.

6Vervolgens wordt de algemene situatie van de Belgische Joden in de nasleep van het conflict van 1940 aangekaart : enerzijds in een specifiek Antwerps kader, anderzijds inzake de identitaire heropbouw en de moeilijkheden om een « normaal » statuut te herkrijgen.

7Zoals bij elke uitgave is het laatste deel van de Bijdragen gewijd aan kritische en bibliografische toelichtingen : archieffondsen, voorstellingen van doctoraatsthesissen en leesnota’s.

8Helaas moet ik dit voorwoord beëindigen met de herinnering aan het verlies van twee ware vrienden van onze instelling : Ruth Kouperman, lid van de Bestuursraad en vrijgevige schenkster, en Georges Schnek, voormalige voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België en verlichte medewerker…

Haut de page

Pour citer cet article

Référence papier

Albert Mingelgrün, « Voorwoord », Les Cahiers de la Mémoire Contemporaine, 11 | 2014, 11.

Référence électronique

Albert Mingelgrün, « Voorwoord », Les Cahiers de la Mémoire Contemporaine [En ligne], 11 | 2014, mis en ligne le 05 novembre 2019, consulté le 17 novembre 2019. URL : http://journals.openedition.org/cmc/355

Haut de page

Auteur

Albert Mingelgrün

Albert Mingelgrün, doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, professor emeritus aan de Université libre de Bruxelles (ULB), sectie Romaanse Talen en Literatuur, is voorzitter van de Stichting voor de eigentijdse Herinnering.

Articles du même auteur

Haut de page

Droits d’auteur

Les Cahiers de la mémoire contemporaine

Haut de page
  • OpenEdition Journals