Navigation – Plan du site

AccueilVie ScientifiqueÉditoriauxOpen Science και μετάφραση

Open Science και μετάφραση

Christine Kosmopoulos
Cet article est une traduction de :
Science ouverte et traduction
Autre(s) traduction(s) de cet article :
Open science and translation
Ciencia abierta y traducción
开放科学与翻译

Texte intégral

1Το Cybergeo κινητοποιήθηκε από τότε που δημιουργήθηκε το 1996 στο παγκόσμιο κίνημα της Open Science. Το περιοδικό δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται για τη διεθνοποίηση, μέσω των επιτροπών του, της δημοσίευσης σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και της επιλογής μιας interoperable τεχνολογίας που διευκολύνει τη διάδοση σε παγκόσμιες μηχανές επιστημονικής αναζήτησης. Χρησιμοποιεί επίσης εφαρμογές ανοιχτής πρόσβασης που έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με το OpenEdition στη Γαλλία, με το Lodel για το τμήμα δημοσίευσης και με το Public Knowledge Project (PKP) στον Καναδά, με το OJS για το μέρος των υποβολών.

2Οι επικεφαλίδες Geopenmod (2014) και Data Papers (2017) συμβάλλουν σε αυτό το ανθρωπιστικό έργο του Cybergeo, ενώ ικανοποιούν επίσης τις απαιτήσεις αναπαραγωγικότητας των επιστημονικών εξελίξεων. Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ορίζοντας 2020) και τη Γαλλία στο Εθνικό Ανοιχτό Επιστημονικό Σχέδιο1 το 2018 βασίζονται στα πρωτοποριακά επιτεύγματα στην "ανοιχτή πρόσβαση"2, στα οποία συμμετέχει το Cybergeo. Πράγματι, το Cybergeo αποδείχνει πως η Open Science είναι δυνατή και βιώσιμη, παρά τις προσπάθειες των ευκαιριακών και εξαιρετικά κερδοφόρων δραστηριοτήτων που εκμεταλλεύονται αυτό το νέο μοντέλο. Η αυθεντική ανοιχτή πρόσβαση την οποία υποστηρίζουμε είναι χωρίς κόστος για τον αναγνώστη, χωρίς κόστος για τον συγγραφέα.

  • 3 Cybergeo Partners: Natacha Aveline, Colette Cauvin, Alvin Harberts, Denise Pumain, Liubing Xie.
  • 4 Ministère de l'enseignement supérieur, de la recherche et de l'innovation. France

3Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, το Cybergeo κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πρόβλεψης, με πεποίθηση στο συντακτικό της μοντέλο και χάρη στη υπεράσπιση των μελών των επιστημονικών επιτροπών του περιοδικού. Με τη συλλογική αυτή δυναμική, το 2020 θέλαμε να εμβαθύνουμε το χώρο των επιστημονικών μεταφράσεων. Το έργο CybergeoNet ξεκίνησε με σκοπό να αναπτύξει και να μοιραστεί με άλλα επιστημονικά περιοδικά -με χαμηλού προϋπολογισμού- μία καινοτόμο και αποτελεσματική μέθοδο μετάφρασης χαμηλού κόστους. Αρκετά μέλη και μεταφραστές του Cybergeo3, καθώς και δύο άλλα επιστημονικά περιοδικά (Via Tourism και Brussels Studies), μια εγκυκλοπαίδεια (Hypergeo) και θεσμικοί εταίροι συμβουλεύτηκαν για να απαντήσουν στην πρόσκληση για έργα του γαλλικού υπουργείο MESRI4.

4Αυτή η συνεργασία κατέστησε δυνατό το να αναλύσουμε τις δυσκολίες των μεταφράσεων μεταξύ Γαλλικών, Αγγλικών, Ισπανικών και Κινέζων. Τα εργαλεία αυτόματης μετάφρασης έχουν επίσης δοκιμαστεί. Έχουμε αναπτύξει έναν οδηγό ορθής πρακτικής για τη συγγραφή και τη μετάφραση για τις συντακτικές ομάδες και τους συγγραφείς όλων των περιοδικών που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Έχουν δημιουργηθεί πολλά πολύγλωσσα ευρετήρια που συνοδεύουν το συντακτικό πρωτόκολλο. Το κόστος μετάφρασης, πολύ ακριβό για περιοδικά όπως το δικό μας, μπορεί να μειωθεί χάρη σε αυτές τις κοινές δεξιότητες.

5Η επιτυχία της Open Science θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να γράφουμε, να δημοσιεύουμε και να διαδίδουμε σε πολλές γλώσσες. Επομένως, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να καινοτομήσουμε και να μοιραστούμε. Μπορούμε να χαρούμε εδώ που η Εθνική Ανοικτή Επιστημονική Επιτροπή στη Γαλλία έθεσε αυτό το ερώτημα τον περασμένο μήνα δημιουργώντας μια ομάδα εργασίας της οποίας οι στόχοι συμφωνούν απόλυτα με τους στόχους του CybergeoNet!

Haut de page

Notes

1 Plan national de la science ouverte

2 Open Access

3 Cybergeo Partners: Natacha Aveline, Colette Cauvin, Alvin Harberts, Denise Pumain, Liubing Xie.

Institutional partners: Université de Paris 1 Sorbonne (Maria Gravari-Barbas), Université de Santiago (Francisco Maturana), Université de Rouen (Bernard Elissalde), Université de Mendoza (Gloria Zamorano), Université libre de Bruxelles (Benjamin Wayens), Université Saint-Louis - Bruxelles (Margaux Hardy), Union Géographique Internationale (Nathalie Lemarchand).
Journal partners : Brussels Studies, Via.Tourism Review, Hypergeo.

4 Ministère de l'enseignement supérieur, de la recherche et de l'innovation. France

Haut de page

Pour citer cet article

Référence électronique

Christine Kosmopoulos, « Open Science και μετάφραση », Cybergeo: European Journal of Geography [En ligne], Éditoriaux, mis en ligne le 26 novembre 2020, consulté le 28 mai 2023. URL : http://journals.openedition.org/cybergeo/35797

Haut de page

Auteur

Christine Kosmopoulos

CNRS-UMR 8504 Géographie-cités, Paris, France
cybergeo@parisgeo.cnrs.fr

Articles du même auteur

Haut de page

Droits d’auteur

CC-BY-4.0

Creative Commons - Attribution 4.0 International - CC BY 4.0

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Haut de page
Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search