Navigation – Plan du site

AccueilNuméros134Mots de mémoireHerinneringswoorden

Mots de mémoire

Herinneringswoorden

Daniel Acke
p. 39
Cet article est une traduction de :
Mots de mémoire [fr]

Notes de la rédaction

De rubriek Herinneringswoorden is een uitnodiging om na te denken over de pijnlijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis, over de herinnering en over de getuigenis, dank zij uitgezochte citaten van beroemde, minder bekende of zelfs miskende schrijvers en denkers. Het is de bedoeling een weg te effenen voor het denken, die ingaat tegen gemeenplaatsen en misvattingen, los van goedkoop optimisme, maar evenzeer van een futloos pessimisme.

Texte intégral

  • 1 Theodor W. Adorno, Prisma’s cultuurkritiek en maatschappij, vertaald uit het Duits door Mark Wildsc (...)

“Zelfs de meest radicale bewustwording van de ramp dreigt te ontaarden in geklets. De cultuurkritiek wordt geconfronteerd met de laatste graad van de dialectiek tussen cultuur en barbarij: een gedicht schrijven na Auschwitz is barbaars, en dit feit tast zelfs de kennis aan die verklaart waarom het onmogelijk is geworden om vandaag nog gedichten te schrijven”.1

1Theodor W. Adorno (1903-1969)
Als filosoof, socioloog, musicoloog en componist is Adorno, samen met Max Horkheimer, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘kritische theorie’ van de Frankfurter Schule, die gewijd was aan de analyse van de industriële samenleving. Het is onmogelijk bovengenoemd citaat, en met name de afgeknotte vorm waarin het het vaakst wordt weergegeven (vetgedrukt), te vermelden zonder tegelijkertijd te wijzen op de controverses die het heeft uitgelokt en die het beroemd hebben gemaakt, zozeer zelfs dat de auteur zich genoodzaakt zag er herhaaldelijk op terug te komen om het te nuanceren.

2Adorno schreef deze zin in 1949, toen hij net was teruggekeerd uit zijn Amerikaanse ballingschap. Hij stelde vast dat Duitsland zich volledig inzette voor zijn wederopbouw en meende dat het zijn rekeningen met het naziverleden na de procesfase had vereffend. De genocide samengevat onder de naam ‘Auschwitz’ werd gezien als ‘één oorlogsmisdaad onder andere’ (Youssef Ishaghpour). Het is tegen een dergelijk misverstand over het specifieke karakter van de ramp dat Adorno protesteert. Hij wijst erop dat de recente barbaarsheid ons verbiedt om met cultuur – of het nu gaat om denkbeelden of kunstwerken – om te gaan zoals wij vroeger deden.

3Het radicale karakter van zijn betoog onderstreept een aporie: enerzijds suggereert elke metafysische constructie, elk kunstwerk, het bestaan van een betekenis, die alleen vals kan zijn in het licht van de voorbije catastrofe; anderzijds moeten het denken en de kunst, om de terugkeer van de barbarij te voorkomen, de verschrikkingen van de recente geschiedenis weerkaatsen, of anders zullen zij ervoor abdiceren. Tot aan zijn dood is Adorno nooit opgehouden een filosofie en een esthetica te ontwikkelen die de herinnering aan de ramp levend hielden (zie Youssef Ishaghpour, Le Poncif d’Adorno. Le poème après Auschwitz, Parijs: Éditions du Canoë, 2018).

Haut de page

Notes

1 Theodor W. Adorno, Prisma’s cultuurkritiek en maatschappij, vertaald uit het Duits door Mark Wildschut, Amsterdam: Octavo, 2012, 335 p.

Haut de page

Pour citer cet article

Référence papier

Daniel Acke, « Herinneringswoorden »Témoigner. Entre histoire et mémoire, 134 | 2022, 39.

Référence électronique

Daniel Acke, « Herinneringswoorden »Témoigner. Entre histoire et mémoire [En ligne], 134 | 2022, mis en ligne le 10 avril 2023, consulté le 02 octobre 2024. URL : http://journals.openedition.org/temoigner/10865 ; DOI : https://doi.org/10.4000/temoigner.10865

Haut de page

Auteur

Daniel Acke

Articles du même auteur

Haut de page

Droits d’auteur

Le texte et les autres éléments (illustrations, fichiers annexes importés), sont « Tous droits réservés », sauf mention contraire.

Haut de page
Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search