Navigation – Plan du site

AccueilNuméros137VariaGewapend bohemien in priesterkler...

Varia

Gewapend bohemien in priesterkleren. Pater Bernhard Stempfle en het nazisme

Fabian Van Samang
p. 112-126

Résumé

Bernhard Stempfle blijft een enigmatisch personage. Als rabiaat antisemiet en politiek activist leverde hij naar verluidt een bijdrage aan de redactie van Mein Kampf. Toch was hij één van de bij benadering negentig slachtoffers die tijdens de Nacht van de Lange Messen om het leven werd gebracht. Wie was deze geestelijke van middelbare leeftijd, die begin juli 1934 zo onfortuinlijk om het leven kwam? En welke rol speelde hij in de ontluikende nationaalsocialistische beweging van kort na de Eerste Wereldoorlog? Historicus Fabian Van Samang dook in de Münchense archieven, op zoek naar antwoorden.

Haut de page

Extrait du texte

Ce document sera publié en ligne en texte intégral en octobre 2024.

Plan

Sporen van de jonge Stempfle (1882-1918)
Antisemiet, monarchist, Hitler‑intimus (1919‑1923)
Stempfle en Mein Kampf (1924‑1926)
De laatste jaren – een pater in ongenade (1927‑1934)

Aperçu du texte

Hitlervriend. Intrigant. Gewapend bohemien in priesterkleren. Verzetsman. Antisemitisch publicist. Jezuïet. Opportunist. Woedende Pruisenhater. Medeauteur van ‘Mein Kampf’. Ongewild slachtoffer van de nationaalsocialistische bloedroes. Talrijk zijn de – vaak tegenstrijdige – bewoordingen waarin historici en tijdgenoten de enigmatische pater Bernhard Stempfle hebben beschreven. Toch komt de man in de toonaangevende Hitlerbiografieën in de regel slechts zijdelings aan bod. Wie was deze geestelijke van middelbare leeftijd, die begin juli 1934 zo onfortuinlijk om het leven kwam? En welke rol speelde hij in de ontluikende nationaalsocialistische beweging van kort na de Eerste Wereldoorlog?

Sporen van de jonge Stempfle (1882-1918)

Bad Arolsen is een kleine gemeente in de deelstaat Hessen, pal in het centrum van Duitsland. Kort na de Tweede Wereldoorlog openden de geallieerden er, onder auspiciën van het Internationale Rode Kruis, een documentatiecentrum, waar gegevens werden verzameld over...

Haut de page

Pour citer cet article

Référence papier

Fabian Van Samang, « Gewapend bohemien in priesterkleren. Pater Bernhard Stempfle en het nazisme »Témoigner. Entre histoire et mémoire, 137 | 2023, 112-126.

Référence électronique

Fabian Van Samang, « Gewapend bohemien in priesterkleren. Pater Bernhard Stempfle en het nazisme »Témoigner. Entre histoire et mémoire [En ligne], 137 | 2023, mis en ligne le 31 octobre 2024, consulté le 11 octobre 2024. URL : http://journals.openedition.org/temoigner/12594 ; DOI : https://doi.org/10.4000/temoigner.12594

Haut de page

Auteur

Fabian Van Samang

Fabian Van Samang (°1975) is doctor in de Moderne Geschiedenis en Master in de Inter-nationale Betrekkingen en Conflictbeheersing. Hij schreef onder meer Doodgewone woorden. NS-taal en de Shoah (Universitaire Pers Leuven, 2009) (waarvoor hij de prijs van de Stichting Auschwitz in herinnering aan Richard Sufit ontving), “Assessing the historian’s silence. A statistical analysis of Holocaust research in the years 1946-1960” (Getuigen tussen Geschiede-nis en Herinnering, 2016) en “When words kill… Armenians, Jews and the nature of genocidal discourse” (Multilingual Environments in the Great War. Bloomsbury Academic, 2021). Sinds 2020 werkt hij als redactiesecretaris voor het tijdschrift ‘Getuigen’.

Articles du même auteur

Haut de page

Droits d’auteur

Le texte et les autres éléments (illustrations, fichiers annexes importés), sont « Tous droits réservés », sauf mention contraire.

Haut de page
Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search