Navigation – Plan du site

AccueilNuméros122ÉditorialRedactioneel

Éditorial

Redactioneel

Editorial
Frédéric Crahay
Traduction de Anneleen Spiessens
p. 4
Cet article est une traduction de :
Éditorial [fr]

Texte intégral

1De raad van bestuur van de v z w Auschwitz in Gedachtenis benoemde mij onlangs tot haar nieuwe directeur. Tezelfdertijd nam ik ook de functie op van hoofdredacteur van het tijdschrift Témoigner entre histoire et mémoire / Getuigen tussen geschiedenis en herinnering.

2Ons tijdschrift is op een keerpunt gekomen in zijn ontwikkeling. Het is onze wens om voortdurend reflectie te stimuleren op het kruispunt tussen geschiedenis – een feitelijke en uiterst nauwkeurige humane wetenschap – en herinnering, die lang niet door iedereen als een plicht wordt gezien en daardoor vaak een strijd inhoudt tegen het vergeten en de banalisering. Om de boom der kennis optimaal te laten groeien, focussen de dossiers en artikels in de toekomst voornamelijk op geschiedschrijving, zonder evenwel literaire, filosofische of archeologische perspectieven uit te sluiten. Met de hulp van haar gedeeltelijk hernieuwde redactiecomité zal het tijdschrift ruimte geven aan Belgische onderzoekers (die zich in het Frans, Nederlands of Engels uitdrukken) en een venster bieden op het buitenland.

3Dit redactionele stuk lijkt ons bovendien de ideale plek om hulde te brengen aan professor Janos Frühling, die lid was van het redactiecomité en overleed op 28 november. Hij was jarenlang een actief lid van de raad van bestuur van de vzw Auschwitz in Gedachtenis en volgde de politieke ontwikkelingen in zijn geboorteland Hongarije op de voet. Professor Frühling, een Holocaustoverlevende, zat op de trein naar Auschwitz - Birkenau toen die plots een andere richting werd uitgestuurd. Hem werd zo het droevige lot bespaard van honderdduizenden andere Hongaarse Joden in de zomer van 1944.

4Voor het eerste nummer van ons vernieuwde tijdschrift kozen we meteen voor een zwaar thema : het dossier is gewijd aan negationisme en revisionisme, de laatste fases van een genocide. Tot vandaag blijft het fenomeen de kop opduiken, ongeacht de verscheidenheid aan historische contexten waaraan het is gelinkt. Het feit dat in deze cruciale fase van de geschiedenis de overlevenden en rechtstreekse getuigen van de Holocaust schaars worden, maakt het onderwerp nog urgenter. De Belgische filosoof Etienne Vermeersch, die niet meteen bekend staat om zijn politiek correcte uitspraken, stelde in januari 2016 nog dat negationisme ‘moet kunnen’, in naam van de vrije meningsuiting, en opende hiermee een moeilijk maar interessant debat. Een verbod op negationisme is enigszins aanvaardbaar, zo voegde hij er aan toe, uit respect voor de personen die naaste familieleden zijn verloren tijdens de genocide, maar dat verbod moet afgeschaft worden wanneer binnen een twintigtal jaren de laatste overlevenden zijn verdwenen. De Britse negationistische historicus David Irving toerde in februari 2016 dan weer door België met lezingen op geheime locaties… Het mag duidelijk zijn : rigoureus historiografisch onderzoek is meer dan ooit nodig.

Haut de page

Pour citer cet article

Référence papier

Frédéric Crahay, « Redactioneel »Témoigner. Entre histoire et mémoire, 122 | 2016, 4.

Référence électronique

Frédéric Crahay, « Redactioneel »Témoigner. Entre histoire et mémoire [En ligne], 122 | 2016, mis en ligne le 30 septembre 2021, consulté le 01 décembre 2021. URL : http://journals.openedition.org/temoigner/3953 ; DOI : https://doi.org/10.4000/temoigner.3953

Haut de page

Auteur

Frédéric Crahay

hoofdredacteur

Articles du même auteur

Haut de page

Droits d’auteur

Tous droits réservés

Haut de page
Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search