1El 2019, el Centre Cultural Polinesi (PCC) va acollir més de 600.000 visitants i el seu president i conseller delegat, Alfred Grace, va presumir a la revista Hawai'i Business Magazine que el Centre s'havia fixat com a objectiu aconseguir un milió de visitants anuals en els propers anys (Gelber, 2019). Cadascun d'aquests convidats, molts dels quals tenen poc o cap coneixement de les cultures polinèsies abans d'arribar al PCC, està convidat a "visitar pobles autèntics i barrejar-se amb nadius de sis cultures del Pacífic mentre demostren les seves arts, oficis i tradicions" (Web del PCC). A la pràctica, les tradicions que es posen en primer pla al PCC són les de la música i la dansa, interpretades diverses vegades al dia per membres de l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (LDS), la majoria dels quals resideixen a la ciutat circumdant de Lā'ie, Hawai'i.
2La música i la dansa han estat reconegudes durant molt de temps com una part significativa de l'imaginari turístic que ha atret milions de persones al Pacífic (p. ex., Buck, 1994; Kahn, 2013). L'espai físic d'aquests "paradisos insulars" es comercialitza com a boniques platges de sorra, palmeres que es balancegen amb la suau brisa i aigües tropicals brillants. L'imaginari de l'illa paradisíaca ensenya als turistes a esperar que la gent d'aquests entorns sigui atractiva, eròticament incivilitzada (d'una manera no amenaçadora, però excitant) i tranquil·la, gairebé infantil, mentre viuen les seves vides en unes vacances perpètues "a l'estil insular", allunyades de les complexes preocupacions del món modern i quotidià (1999). Dos dels personatges més habituals d'aquesta narració són la "noia hula" femenina i el seu homòleg masculí, el "noi de la platja”, que sovint es pot trobar tocant el seu ukelele per a un moment espontani de cançó i ball (Dolim, 2014).
3Al PCC, aquests elements musicals de l'imaginari turístic de les illes del Pacífic són l'atracció central, i cadascuna de les sis cultures presentades reben la seva pròpia versió de la cançó i la dansa polinèsia per servir com a signe d'identitat de la seva cultura per als turistes. D'aquesta manera, el PCC aprofita els imaginaris musicals per oferir als turistes una manera senzilla de "llegir" i donar sentit a les semblances i diferències entre les cultures polinèsies retratades. En aquest article, ens esforcem no només per llegir els textos presentats a través de la cançó i la dansa al PCC, sinó també per interpretar-los en el context tant del panorama actual de la política d'identitat a la comunitat de la diàspora polinèsia, com del context del projecte de l'LDS de missió al Pacífic, i concretament, a Lā'ie. Amb aquesta finalitat ens centrem en els recents, va canviar dràsticament el contingut simbòlic de l'espectacle diari de canoes, on la cançó i el ball es presenten en canoes flotants de doble casc que viatgen al voltant d'una llacuna d'actuació creada artificialment.
4L'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies va ser fundada als Estats Units a la dècada de 1820 per John Smith com una secta del cristianisme que accepta el Llibre de Mormó com a text sagrat. Un dels principis de la fe és que els pobles indígenes d'Amèrica, amb els quals els de l'LDS creuen que els polinesis estan relacionats històricament, són descendents d'una branca dels israelites descrita a l'Antic Testament de la Bíblia. Per aquesta raó, als trenta anys de la fundació de la religió a Nova York, els LSD havien viatjat a Hawaii per dur a terme la missió de convertir els illencs del Pacífic. El 1865 havien comprat Lā'ie Plantation com una oportunitat econòmica per als conversos i van començar plans per dedicar un temple al servei de la comunitat en creixement (Benham, 2002; Whitehurst, 1989; Bohnet, 1990). La compra de la plantació en dificultats i la decisió final de construir el temple de l'LDS van ser inspirades per revelacions divines donades als profetes que Lā'ie es convertiria en el lloc de reunió de la comunitat mormona al Pacífic (Webb, 1993, p. 129). La història de l'església mormona registra que aquesta va ser només la primera de diverses profecies que finalment van portar a la fundació de la Universitat Brigham Young-Hawai'i i a l'establiment del Centre Cultural Polinesi (Webb, 1993; Forester, 1986).
- 1 La capella original es va traslladar per donar lloc al temple molt més gran, que es va acabar el 19 (...)
5El 1940, la capella LDS original de Lā'ie es va incendiar1. Per recaptar diners per a la seva reconstrucció, la comunitat va decidir obrir una atracció turística a la carretera que incloïa una demostració de pesca amb xarxa hawaiana (hukilau), cant i ball tradicionals i un àpat "autèntic" a l'estil lu'au per als turistes (Britsch, 1980). L'atracció va ser molt popular, fins i tot va generar l'ara famós, "The Hukilau Song", escrit per Jack Owens el 1948, després d'haver visitat l'esdeveniment a Lā'ie (Fidel, 2009). Aquest va ser el primer intent dels mormons de Lā'ie per aprofitar la creixent indústria turística hawaiana, i el seu ràpid èxit va ajudar a inspirar l'obertura del PCC el 1963.
Figura 1: L'entrada al Centre Cultural Polinesi de Lā'ie.
Foto feta pels autors.
6El PCC (vegeu la Figura 1) és ara una atracció turística de gran èxit situada al costat nord de l'illa d'O'ahu, a aproximadament una hora amb cotxe del centre turístic de Waikiki i del centre de Honolulú. Representa una amalgama de dues idees diferents en la història de la comunitat LDS de Lā'ie. Una era la idea que els immigrants de la resta de la Polinèsia podien construir una sèrie de petits pobles prop del Temple, cadascun reproduint el paisatge construït d'un grup d'illes en particular, i després estudiants i altres membres de l'església podien viure-hi enclavats amb els altres membres de la seva cultura natal (Whitehurst, 1989). Aquests pobles els proporcionarien un entorn familiar i permetrien perpetuar o conservar aspectes de la vida tradicional illenca. Al final, la idea de construir els pobles com a habitatge va ser descartada per utilitzar-los com a teló de fons d'una atracció turística educativa o museu viu (Bohnet, 1990). La peça central d'aquesta atracció seria el cant i el ball que havien demostrat ser tan populars a l'espectacle de hukilau a la carretera. Aquesta història posa de manifest el fet que des dels seus inicis, l'LDS es va preocupar de "preservar" les identitats culturals dels immigrants de les illes del Pacífic mitjançant la gestió del seu entorn construït. Poc després d'aquest pla inicial, es va concloure que els aspectes performatius de les seves pràctiques culturals es podrien monetitzar permetent als turistes l'accés a aquests espais "autèntics".
Figura 2: El “Mapa de Benvinguda” al PCC que mostra la disposició dels “pobles” al voltant de la llacuna.
Foto feta pels autors.
- 2 Aotearoa és el nom maori de Nova Zelanda. El PCC utilitza Aotearoa.
7Ara, el parc de 42 acres inclou sis pobles disposats al voltant d'una llacuna artificial (vegeu la Figura 2). Cada poble representa una cultura polinèsia diferent (Aotearoa2, Fiji, Hawa'i, Samoa, Tahití, Tonga) i inclou diverses estructures que representen habitatges tradicionals i/o edificis rituals al voltant d'un espai central. Cada poble inclou una senyalització amb informació cultural, diverses petites "activitats de l'illa" (per exemple, jocs, manualitats), sovint una petita botiga de regals que inclou aperitius i begudes, i el més destacat, "presentacions culturals" a les hores programades. Aquestes presentacions culturals sempre inclouen un aspecte de la música i la dansa, i sovint impliquen un element de participació del públic. Segons el president del PCC, Alfred Grace, els mentors culturals de cada cultura insular s'encarreguen de "perpetuar, preservar i retratar la cultura de la Polinèsia" dirigint els estudiants treballadors i altres membres del personal a preservar "l'autenticitat cultural dels seus pobles [PCC]" (Levine, 2018).
- 3 El 2019, el PCC va registrar ingressos anuals totals de 60.153.113 dòlars procedents de més de 700. (...)
8El PCC s'ha examinat a través d'una varietat de lents disponibles per als estudiosos del turisme, incloses discussions sobre autoritat i autenticitat (Stanton, 1977; Balme, 1998), exàmens de la relació del PCC amb la identitat cultural (Johnson, 2016; Stanton, 1989; Caneen, 2019; Caneen, 2011; Caneen, 2014) i el colonialisme (Kole, 2010). L'autor T.D. Webb interpreta la història de l'LDS a Lā'ie, Hawaii com un procés dinàmic de colonialisme "recurrent" i transformador, assenyalant que el camí de desenvolupament de la comunitat sempre va ser impulsat per revelacions fetes per profetes masculins continentals, blancs, euroamericans que van preveure aquestes diverses institucions com el futur previst per al seu ramat de la Polinèsia (1993). Veu el PCC com la "plantació moderna" en la qual els creients indígenes d'avui treballen 1) per pagar la seva pròpia conversió i educació en la cosmovisió colonial de la fe mormona, i 2) per generar fons impressionants per als seus "missioners econòmics" (Webb 1993, p. 148) 3.
9En altres llocs, Webb ha interpretat el PCC com un exemple d'"art turístic altament estructurat" (Webb, 1994), assenyalant que "els vilatans presenten un idil·li de la Polinèsia que evoca preconcepcions populars sobre la vida verge i sense complicacions de les illes on els nadius encara viuen en barraques d'herba" (1994, p. 59). Cita un empleat samoà dient: "Els caps samoans de Samoa, miren [el poble samoà del PCC], no els agrada, per dir-vos la veritat, perquè no és autèntic" (Webb, 1994, p. 66), i argumenta que en lloc de preservar les cultures polinèsies, el PCC es dedica a "preservar les nocions populars de la Polinèsia" (1994, pàg. 80), en definitiva, els seus imaginaris turístics. Continua, argumentant que l'estètica del PCC és decididament cristiana/mormona (1994, p. 59), que fa circular el visitant a través d'al·legories tripartides de vida, mort, i resurrecció (1994, p. 84). Aquest aspecte religiós de l'entorn construït del PCC, la narració encarnada d'un viatge cíclic i revelador cap a una terra promesa, ara es fa ressò explícit en l'estructura de la narració del nou espectacle de canoes, Huki, com es comentarà a continuació.
10Com s'ha comentat anteriorment, els orígens del PCC es troben a l'hukilau de la carretera, on els turistes van gaudir d'una experiència en grup reduït, lluny de l'entorn de la gran ciutat d'Honolulu, on es va prometre que se sentirien transportats a un temps i un lloc més senzill de "l'autèntica cultura polinèsia". De fet, l'autenticitat i la intimitat segueixen sent una part important de la marca al PCC, i el Centre empra "mentors" culturals, ancians culturals que sovint van passar els seus anys de formació a les seves terres d'origen de la Polinèsia, els quals són els responsables de veure que la cultura material, el cant i la dansa i les activitats pràctiques als pobles segueixen sent "autèntiques" (vegeu més amunt, i també Whitehurst, 1989).
11Cada poble representa un grup específic d'illes de la Polinèsia i ofereix als visitants experiències que pretenen transmetre la personalitat i l'esperit d'aquesta cultura polinèsia, principalment mostrant el seu estil de música i dansa únic. Per exemple, l'imaginari cultural presentat al poble samoà es basa en la tradició cultural del clown i l'humor (Hereniko, 1994). Això és encarnat pels intèrprets en la presentació cultural d'estil monòleg còmic, i un èmfasi en la música i la dansa que és divertit i estimulant. En canvi, l'imaginari tahitià es basa en l'imaginari turístic ben establert de la Polinèsia Francesa com a terra de sensualitat i romanç (Kahn, 2013; Gravari-Barbas et al., 2017). Els visitants aquí viuen una "cerimònia de noces tahitiana" que presenta un imaginari musical de cançons i danses alternant romàntiques i sexualment excitants. D'aquesta manera, s'exageren les diferències entre illes, mentre que culturalment s'esborren les diferències dintre de les illes. Els cossos autòctons són domesticats i posats a disposició de la mirada turística, concretament a través de la dansa i la cançó (vegeu també Gonzalez, 2009; Desmond, 1997; Buck, 1994).
Figura 3: Participació del públic al poble tahitià.
Foto feta pels autors.
12Abans del contacte europeu, totes les cultures polinèsies tenien danses de molts tipus diferents. A cada grup illenc hi havia cançons, oracions, càntics i danses que parlaven d'una varietat d'experiències i emocions humanes. N'hi havia que posaven èmfasi en el militarisme, la força i el masclisme, d'altres que eren juganers i descarats, d'altres fets en seriosa reverència pel sagrat. Al PCC, però, la música i la dansa, juntament amb el vestuari al cos dels ballarins, s'utilitzen per crear i reforçar identitats estereotipades per a cadascuna de les sis cultures representades als pobles (apreses en una presentació de vint minuts, recognoscibles en una repetició de dos minuts més tard al dia).Aquests imaginaris musicals es basen en trops històrics profunds del racisme i el colonialisme, creant "símbols musicals" turístics d'identitat condensada per a cada grup insular. Es poden veure nadius feliços (potser infantils?) a Samoa. Es poden trobar nadius ferotges (potser caníbals?) a Fiji. Es poden trobar nadius eròtics (potser disponibles sexualment?) a Tahití. Etcètera.
- 4 Les dades observacionals sobre la desfilada de canoes Rainbow i les presentacions del poble es van (...)
13En el període 2000-2018, aquestes identitats musicals es van repetir en el gran esdeveniment de la tarda, una cercavila de canoes a la llacuna central durant la qual petits grups d'intèrprets ballen i canten en canoes de doble casc, de nou, dividits per grup illenc. Aquests imaginaris musicals ja coneguts es van mostrar una vegada més a l'espectacle de gran èxit de la nit presentat al teatre a l'aire lliure de 1.500 persones, la trama del qual ofereix una oportunitat perquè cada illa torni a actuar i encarnar el significant musical de la seva identitat assignada. Tanmateix, tal com descriurem a continuació, el 2018, la desfilada de canoes de la tarda es va reestructurar amb un missatge nou i potent d'identitat cultural polinèsia compartida.4
14Arc de Sant Martí del Paradís és el nom de la desfilada de canoes que va durar divuit anys pràcticament sense canvis. Es va muntar com una "desfilada de l'aigua" amb una estructura d'aparador. Cada cultura polinèsia entra a la llacuna pel seu compte, amb l'etiqueta de canoa, i té un breu període per demostrar el seu estil de dansa tradicional i acompanyament musical. Aquestes canoes van ser dissenyades específicament per ballar i eren propulsades per membres del personal masculins amb pals empesos contra el fons de la llacuna poc profund. Hi havia un conjunt de músics i cantants en directe, a més del presentador de la desfilada, tots ells amplificats mitjançant micròfon als altaveus que envoltaven la llacuna.
Figura 4: L'intèrpret samoà demostra "Coconut Rugby" per a l'efecte còmic.
Foto feta pels autors.
15Les actuacions durant la desfilada de canoes de l'Arc de Sant Martí van repetir molt deliberadament les identitats musicals reductores, fàcils d'identificar i turístiques que s'havien introduït per a cada grup cultural dels pobles. Per exemple, l'actuació tahitiana incloïa tant dansa lenta i sensual, amb braços estesos i somriures dolços, com el ritme ràpid i extremadament ràpid del maluc (fa'arapu) pel qual és coneguda la dansa tahitiana. En canvi, quan va arribar la canoa samoana, era hora de divertir-se! (vegeu la Figura 4). La música i el ball eren engrescadors i animats, incloent aplaudiments i crits estridents. A mesura que avançava la música, els ballarins masculins es dedicarien a "balls de bufetades" (fa'ataupati) cada cop més vigorosos i crits cada cop més forts. Cada tarda, en cada cercavila, la canoa samoana era balancejada amb tanta força que un dels ballarins cau a la llacuna, per a delit del públic, reforçant així la seva identitat com a còmics del Pacífic Sud.
- 5 La pel·lícula d'animació molt popular, Moana, va ser estrenada per Disney Studios el 2016. Les simi (...)
16El 2018, el PCC va presentar la seva nova presentació basada en canoa, titulada Huki. Més que una desfilada d'actuacions seqüencials (aparador), aquest espectacle s'organitza al voltant d'una narració. A mesura que comença l'espectacle, veus i música pregravades a l'estil de Disney esclaten sobre el sistema de so que envolta la llacuna.5Aquestes parts pregravades es complementen amb un presentador en directe i música en directe ocasional al llarg del camí. La presentació s'emmarca com una noia demana a la seva àvia que li expliqui la història de la seva gent i com van arribar a viure a Lā'ie com una sola família. L'àvia explica la història, i la neta continua fent preguntes al llarg del temps, tirant endavant la narració. El subtítol de l'espectacle, "one 'ohana sharing aloha", es tradueix de manera lliure com "una família compartint amor".
17Mentrestant, els intèrprets de les canoes que passen representen el conte explicat per l'àvia, marcat per la dansa i el cant adequats. La història de l'àvia comença amb el semideu Maui que treu les illes de la Polinèsia des del fons del mar amb el seu gegant i màgic ham de pescar, i durant els propers trenta minuts, teixeix un conte èpic, musicat i marcat per la dansa. Els turistes senten parlar de la migració polinèsia per tot el Pacífic, l'arribada dels europeus, la conversió indígena al cristianisme i, finalment, la fundació del Centre Cultural Polinesi a Lā'ie. La lletra del tema principal inclou la frase: "Ara ja coneixes la meva història... i per què els polinesis s'han reunit de nou a la bella Laie [sic]" (Foley, 2018).
Figura 5: Cor missioner.
Foto feta pels autors.
18Per exemple, a mesura que els turistes aprenen sobre l'arribada dels europeus, l'estil de música i dansa canvia dels instruments i el cant tradicionals de la Polinèsia a la guitarra i la música impulsada per l'ukelele de l'era posterior al contacte. Un cor de l'església canta himnes estilitzats polinesis quan arriben els missioners (vegeu la Figura 5). Més tard, els visitants reben una canoa amb un trio de dones polinèsies que canten "Boogie Woogie Bugle Boy", una cançó feta famosa per les germanes Andrews. Porten vestits a l'estil americà dels anys quaranta i canten amb micròfons d'estil vintage, com si actuessin en un ball de l'USO per als soldats de la Segona Guerra Mundial. També hi ha un cop d'ull a Elvis Presley i el seva pel·lícula de 1965, Paradise Hawaiian Style, parcialment filmat al PCC, i que s'acredita que ha causat un augment en els viatges a Hawaii per part dels continentals. Quan la música country nord-americana va sonar pels altaveus i la canoa que portaven ballarins amb barrets de vaquer va fer que la gent s'acoblés, estava clar que aquesta desfilada de canoes ja no existia en un present etnogràfic atemporal (vegeu la Figura 6).
Figura 6: Música country i balls de vaquers a l'estil polinesi a la Huki Canoe Show.
Foto feta pels autors.
19En un espectacle de trenta minuts, els autors van observar que onze minuts estaven dedicats a històries preeuropees de contacte tradicionals, vestuari, música i dansa. Significativament, els altres dinou es van centrar tots en esdeveniments posats en marxa pel contacte occidental, destacant la roba estilitzada occidental i la música i la dansa d'influència occidental. La narració històrica retratada a Huki es presenta com a perfecta i inevitable, vinculant eficaçment aquests esdeveniments en un únic viatge èpic ordenat divinament. En molts aspectes, és la història més honesta i autèntica feta al PCC: és la història que els polinesis mormons i els seus colonitzadors expliquen qui són i on pertanyen. Com diu el presentador al final de Huki, "Ara ja coneixeu la meva història... i per què els polinesis s'han reunit de nou al PCC a la bella Laie [sic], perquè les aigües que ens envolten no ens divideixen. Ens uneixen en un "ohana sharing aloha" (Foley, 2018).
20Mentre que la desfilada de canoes Rainbows of Paradise va emfatitzar les maneres en què cada cultura polinèsia tenia la seva pròpia identitat única encapsulada en el seu imaginari musical, la narrativa Huki posa l'accent en l'herència compartida del passat polinesi, les similituds en el present i la unitat que avança cap al futur. Un arc de Sant Martí es caracteritza, òbviament, perquè cadascun dels colors conserva la seva distinció, i en treu la seva bellesa i identitat d'aquest fet. Aquestes imatges s'han intercanviat per una en què les similituds dels polinesis entre si, en particular, els polinesis mormons, superen les seves diferències (vegeu la Figura 7).
Figura 7: Anàlisi semiòtica comparada d'espectacles de canoa PCC
Espectacle de canoes 2000-2018
|
|
Espectacle de canoes 2018-present
|
Títol: Arc de Sant Martí del Paradís
Èmfasi en els "colors" o cultures únics de les illes
|
|
Títol: Huki (estirar, reunir, en hawaià)
Subtítol: Un 'Ohana, sharing Aloha
Èmfasi en els polinesis (i els mormons) com una família, reunida a Lā'ie
|
Banda en directe amb un presentador polinesi en directe parlant per micròfons
Èmfasi en la immediatesa i l'autenticitat
|
|
Pregravat amb veus d'actors professionals, barreja de sincronització de llavis, pregravat i música en directe
Èmfasi en els valors de producció professional "slick".
|
La música, el vestuari, la dansa privilegien el contacte previ a les cultures indígenes
Èmfasi en les representacions "autèntiques" de la identitat de les illes prèvies al contacte
|
|
La música, el vestuari i la dansa són privilegiats després del contacte, la cultura colonial i mormona
Èmfasi en la història colonial i religiosa compartida entre els illencs
|
Cada illa separada/presentada en un estil d'aparador, canoes etiquetades amb cultures específiques
Èmfasi en el significat específic de música/dansa per a cada grup illenc
|
|
La narració global estructura l'espectacle de canoa (s'explica una història), els illencs apareixen en grups mixts
Èmfasi en les connexions entre i entre polinesis i mormons
|
21Huki significa estirar en hawaià, i lau significa fulles. Quan s'ajunten, hukilau s'utilitza per descriure un mètode de pesca en què els membres d'una comunitat s'ajunten per estirar grans xarxes de pesca (tradicionalment amb fulles lligades) a través de les aigües poc profundes de la costa per capturar peixos. Té un poderós simbolisme en aquesta narració del PCC perquè Maui va crear les illes de la Polinèsia, i les primeres actuacions hukilau van atraure la comunitat LDS amb dificultats a Lā'ie cap a la solvència financera (vegeu la discussió anterior) i la van posar en el camí que li va permetre convertir-se en un paisatge sagrat ancorat pel Temple, la Universitat i el Centre Cultural Polinesi, una poderosa tríada de reclutament, educació i finançament (Webb, 1994; Whitehurst. 1989).
- 6 El Programa d'Estudis Hawaiians a BYU-Hawai'i es va posar en marxa el 1996 i el Centre es va dedica (...)
22La qüestió de com gestionar els diversos orígens culturals del seu ramat de les illes del Pacífic és una de les que ha enfrontat els líders religiosos de la comunitat Lā'ie des del principi. Tot i que la decisió d'ubicar el temple LDS a O'ahu es va prendre força aviat, els membres samoans de la congregació van sorgir ràpidament com a líders, i aquesta dinàmica va arribar a molestar especialment els hawaians ètnics que se sentien exclosos a la seva pròpia terra. L'autor Hokulani Aikau, documenta aquests sentiments d'estatus secundari en els hawaians locals en aquest mil·lenni (Aikau, 2008) i, de fet, Maenette Benham suggereix que aquestes dinàmiques de poder van ser parcialment responsables de retardar la fundació d'un Centre d'Estudis Hawaians a BYU-H.6(2008). Benham cita un graduat local del Programa d'Estudis Hawaians que va dir que ara que el Programa existeix, "Som capaços d'expressar la nostra cultura, amb orgull, com els altres polinesis que viuen aquí" (èmfasi afegit, Benham 2002, p. 16). De fet, tot i ser la cultura "amfitriona", els indígenes hawaians es van sentir marginats a la societat LDS Lā'ie. Aquest és un exemple d'una de les falles de la comunitat que apareixen, encara que silenciades, a la història de la comunitat mormona polinèsia.
- 7 Compareu amb el fenomen de l'"asiàtic-americà" a la part continental dels Estats Units. La cultura (...)
- 8 Curiosament, els polinesis indígenes de Nova Zelanda, els maoris, no s'acostumen a incloure en el s (...)
- 9 El nombre de samoans i illes Cook que viuen fora dels seus grups d'illes d'origen ha superat el nom (...)
23No obstant això, la decisió de passar d'un discurs que posa en relleu les diferències de cadascuna de les sis cultures polinèsies presentades al PCC, a un que emfatitza el seu patrimoni compartit i els seus punts en comú, no és aïllada. A tot el Pacífic s'estan negociant una varietat d'identitats pan-pacífiques i/o polinèsies, elles mateixes producte de processos socials i culturals posats en marxa pel contacte cultural i el colonialisme. Breument, en el context de les diàspores de les illes del Pacífic, on ara les comunitats es barregen no només en el context d'un centre religiós global, com Lā'ie, sinó també en centres urbans com Los Angeles, Estats Units, Auckland, Nova Zelanda i Sydney, Austràlia, convergeixen diversos fenòmens. En primer lloc, els habitants de les illes del Pacífic són minories en totes aquestes societats multiculturals, i les cultures majoritàries sovint no es poden molestar a aprendre la diferència entre algú que és tonganès i algú que és samoà, per exemple.7 Alternativament, l'adopció d'una identitat panètnica permet als habitants de les illes del Pacífic formar coalicions en societats on ocupen de manera desproporcionada posicions privades de drets tant políticament com socioeconòmicament. A Nova Zelanda, un terme molt utilitzat per a una identitat panpolinèsia és "Pasifika".8 mentre que a Austràlia, "'Nesian" sembla ser el més destacat (p. ex., Enari i Haua, 2021; McGavin, 2014; Morton Lee, 2011). És important tenir en compte que aquestes identitats pan-polinèsies són sovint una font de decepció o por per a les generacions més grans, per a les quals la seva identitat cultural i la seva llengua única són essencials per al seu sentit de si mateix. Molts dels immigrants de segona i tercera generació a països de majoria no polinèsia no parlen la llengua de la seva pàtria i, cada cop més, potser ni tan sols han visitat aquest grup d'illes.9
24Els arguments sobre com educar les generacions més joves en temes d'identitat és un dels camps de batalla de la diàspora global no només dels polinesis, sinó també d'altres comunitats emigrants. Morton Lee (2003) ha descobert que els immigrants de les illes del Pacífic de segona generació a Austràlia estan dividits sobre si adoptar principalment una identitat panètnica o no. És cada cop més probable que els emigrants de segona i tercera generació a entorns multiculturals tinguin descendència mixta i, a la pràctica, s'identifiquin amb múltiples patrimonis culturals insulars. Els termes panètnics poden donar a aquests joves un sentiment de pertinença i presentar una alternativa lingüística més inclusiva als termes d'identitat “qualsevol/o” que obliguen a triar un sol tret d'identitat. Tanmateix, com s'ha esmentat anteriorment, els termes panètnics solen ser assignats per persones de fora com a conveniència per al control hegemònic de les minories immigrants com a mitjà per passar per alt les diferències i crear un únic grup demogràfic que es pugui gestionar més fàcilment. En particular, les escoles sovint es converteixen en llocs "calents" de negociació sobre com referir-se als immigrants de les illes del Pacífic, ja que són espais en què la generació més gran (pares/avis), l'establiment (currículums creats pel govern) i la generació més jove (joves) es troben en contacte diari (Burnett i Bond 2020).
25Mackley-Crump, en el seu estudi dels festivals del Pacífic, argumenta que les actuacions de música i dansa també serveixen com a espais importants en els quals les comunitats de la diàspora negocien “identitats dinàmiques, fluides i multilocals” (2015, 204). De la mateixa manera, Condevaux (2015) va trobar que en entrevistes amb joves intèrprets culturals a Nova Zelanda, alguns van adoptar un model multicultural, mentre que d'altres van preferir destacar "la singularitat de la cultura maorí" com a central de la seva identitat, distingint-se d'altres comunitats d'immigrants polinesis amb qui comparteixen una herència cultural anterior. Això pot ser políticament estratègic quan es competeix per recursos limitats d'un govern majoritari blanc amb una mentalitat colonial, possiblement, com la de l'LDS. Val la pena assenyalar, però, que McGavin (2014), escrivint com a etnògraf indígena, argumenta que els illencs del Pacífic utilitzen la seva agència per jugar amb els estereotips culturals en els espectacles turístics, creant potencialment identitats panètniques que "construeixen els illencs de la diàspora situats entre l'amfitrió i el convidat o com a amfitrió i convidat simultàniament" (McGavin 2015, p. 288).
- 10 Les estimacions situen el nombre de persones vives del quàntic de sang 100% hawaiana en menys de 5. (...)
26Clarament, al PCC, el discurs de la celebració de la canoa Huki esborra simultàniament les distincions d'identitat polinèsia que s'ha emfatitzat anteriorment i fa que els polinesis surtin del "present etnogràfic" atemporal al flux de la història. Sens dubte, lloa aquests canvis, celebrant sense vergonya la seva conversió al cristianisme, alhora que s'atura just abans de criticar obertament les seves maneres anteriors. Ontològicament, els membres de la comunitat LDS poden estar més preparats per canviar la seva identitat insular específica per una de panpolinèsia que els converteix en membres plenament humans del present que altres polinesis que encara no s'han unit a una religió global. A més, treballa activament contra les rivalitats interculturals que s'han documentat a la comunitat LDS Lā'ie, creant així un espai perquè la seva identitat mormona sigui més important. Ampliar l'abast de la narrativa performativa a l'era posterior al contacte també obre possibilitats abans no disponibles per a la inclusió de membres LDS de comunitats d'immigrants hawaians més recents, com ara filipins, japonesos, coreans, xinesos i portuguesos. En fer-ho, també valida les experiències viscudes d'aquells illencs del Pacífic d'herència barrejada recentment com a part de la història polinèsia.10
27Els estudiosos han documentat la música i la dansa com un lloc de negociació, construcció i encarnació de la identitat cultural activa a tot el Pacífic, ja sigui en contextos turístics o en festivals i actuacions organitzades principalment en benefici dels participants indígenes (Bendrups, 2016; Condevaux, 2011, 2013, 2015; Mackley-Crump, 2016; Kole, 2010). No hi ha dubte que la narrativa Huki s'esforça tant per explicar una història del passat com per crear acceptació d'aquesta narració en el present. Els intèrprets d'LDS, en gran part estudiants de BYU-H, poden interpretar la narració de "One 'Ohana [Family] Sharing Aloha" fins a dues-centes vegades l'any. Tot i que està fora de l'abast d'aquest article, val la pena assenyalar que les cultures polinèsies són conegudes per la seva filosofia d'identitat performativa; en altres paraules, és la identitat que un encarna/demostra/executa en la seva praxi (per exemple, Linnekin i Poyer, 1990). Al PCC, a l'espectacle de canoes de la tarda, la comunitat s'uneix per explicar la història del seu destí compartit ordenat per Déu per reunir-se a Lā'ie.
- 11 Condevaux (2009) explora la tensió entre les idees d'autenticitat dels turistes i els illencs en el (...)
28La música i la dansa, i els "imaginaris musicals" que poden inspirar, sempre han estat una part central de l'imaginari turístic global que alimenta l'interès global per la Polinèsia com a destinació turística (Kahn, 2011; Buck, 1994; Van Gilder i Herrera, 2018). L'any 2014, Jeffrey Caneen va documentar la presència d'una "identitat panpolinèsia" al PCC i va argumentar que "quan, al PCC, la imatge preconcebuda d'autenticitat que tenen els turistes s'enfronta a la identitat cultural sentida de l'estudiant treballador indígena, totes dues es modifiquen" (2014, p. 117).11 Curiosament, la seva anàlisi data d'abans dels canvis de 2018 a l'espectacle de canoes i suggereix que la història presentada a Huki pot estar més propera a les identitats experimentades pels membres de la comunitat Lā'ie. També val la pena assenyalar que Caneen era el president del departament de gestió empresarial de BYU-H en el moment en què va escriure això. És fàcil veure com una narració d'unitat pan-polinèsia serveix als propòsits de l'LDS, especialment amb la història de les tensions intragrupals al voltant de la quantitat de poder, temps i reconeixement que van rebre grups insulars particulars tant en els negocis i serveis de l'Església com al PCC. També és clar que Huki pren una posició definitiva en el debat sobre si una identitat panpolinèsia o insular del Pacífic s'hauria d'abraçar àmpliament. La seva narració declara que a mesura que el PCC es mou cap al futur, el valor de la unitat és més important que el de la preservació dels diferents colors de l'arc de Sant Martí. Encara no està clar si els turistes seran susceptibles a aquest argument i abraçaran el nou imaginari musical que s'ofereix. Els turistes que visiten el PCC acceptaran els polinesis amb identitats polinesis i modernes, com a "autèntics", o els rebutjaran, preferint les seves fantasies d'indígenes de l'illa conservats i invariables?